WSKO Andreashof wint de prestigieuze HP Whizzkid Award - WSKO

WSKO Andreashof wint de prestigieuze HP Whizzkid Award met het W&T-coachproject

WSKO Andreashof is trots om aan te kondigen dat hun innovatieve "W&T-coach" project is door Heutink ICT bekroond met de HP Whizzkid Award 2024 in de categorie "Projecten". Deze bijzondere erkenning onderstreept het succes van het programma, dat al twee jaar wetenschap en techniek (W&T) op een unieke manier integreert in het onderwijs. Het juryoordeel prees het project als een inspirerend voorbeeld van hoe leerlingen in hun kracht worden gezet door kennis door te geven aan jongere kinderen.

Het W&T-coachproject, dat kinderen uit groep 6 en 7 opleidt tot coaches, laat deze leerlingen wekelijks wetenschap- en technieklessen verzorgen voor kinderen uit groep 1, 2 en 3. Tijdens deze lessen leren de jongere leerlingen onder andere programmeren met de BeeBot, BlueBot, Lego WeDo en Scratch Junior. Het doel is om de digitale geletterdheid van de jongere kinderen te vergroten, terwijl de oudere kinderen hun leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen.

“Wij zijn enorm overweldigd door deze prijs,” vertelt schooldirecteur Irma Smits. “We waren ons er niet van bewust hoe bijzonder het was wat onze leerlingen doen, omdat het voor ons al zo vertrouwd is." Maar we zijn ontzettend blij en trots op deze waardering. "Het laat zien hoe krachtig het is als kinderen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces én dat van anderen.”

In het juryrapport werd benadrukt dat het W&T-coachprogramma een inspirerend voorbeeld is van hoe wetenschap en techniek niet alleen op de schouders van de leerkrachten hoeft te rusten, maar een gezamenlijke inspanning kan zijn van zowel leerlingen als docenten. Het formele traject waarbij kinderen een W&T-coachcertificaat behalen, geeft het project nog meer waarde, omdat het aantoont dat eerst bepaalde kennis en vaardigheden moeten worden opgedaan voordat ze anderen kunnen onderwijzen.

Als winnaar van de HP Whizzkid Award heeft Andreashof de YuMan Run Schooltour gewonnen, een evenement waarbij kinderen worden uitgedaagd om te bewegen door middel van obstakelrennen. “Met deze Schooltour wil men kinderen inspireren om meer te bewegen,” aldus Irma Smits. “Als school hebben we al de focus op bewegend leren. Op een speelse manier laten we zien hoe leuk en belangrijk sporten is, vooral als je dat samen met vriendjes doet. Bewegen draagt bij aan de fysieke én mentale gezondheid.“

WSKO Andreashof wil iedereen bedanken die op hen heeft gestemd en kijkt vol enthousiasme uit naar de YuMan Run Schooltour, waar leerlingen op een speelse manier worden uitgedaagd om te sporten en plezier te hebben.

 

 

Foto: enkele van de W&T-coaches van WSKO Andreashof